Mai magyar irodalom,
mai magyar könyvek

Névjegy:

Mai magyar könyvek, mai magyar szerzők bemutatkozó oldala. Ezen az oldalon bárki bemutathatja bátran saját magát és a könyvét. De más is tehet föl ajánlásokat.

Egyedüli kérés, hogy ma élő magyar szerzőről és megjelent könyvéről beszéljünk. Tovább

Rideg Krisztina: Alkalmasság (regény)Rideg Krisztina: Alkalmasság (regény)

Az Alkalmasság című könyv alapvetően az "életre-valóság" kérdését feszegeti az elmúláson keresztül. Nincs menekvés, ez mindannyiunk története... vennünk kell a bátorságot ahhoz, hogy tudatosan szembenézzünk a halállal. Persze, szeretjük ezt nem megtenni, és hamis-biztonságérzetet adó illúziókban ringatni magunkat, arra gondolva, hogy olyasmi csak másokkal történhet meg...
Mire felnő az ember, addigra többször megérinti az elmúlás szele a közelebbi vagy távolabbi ismerősök, rokonok elvesztése kapcsán, de nem tudunk mit kezdeni vele, mert még mindig tabu. Nem beszélünk a fogantatásról, és nem beszélünk az elmúlásról, mintha a két időpont között az élet csak úgy eltelne.
Az elmúlással kapcsolatban nincsenek jelen tradícionális rítusok, eltűnt, elkopott mára az egykor még errefelé is létező szakralitása a halálnak. A haldoklókhoz való viszonyulásunk leginkább csak a saját zavarodottságunkat tükrözi, a saját félelmeink súlya alatt toporgunk tehetetlenül. Az Alkalmasság nem tanatológiai írás, csak egy történet. Egy olyan történet, ami vélhetően arra készteti az olvasót, hogy feltegye magának a kérdést: vajon mennyi időt szánt rá a mindenség?
A könyvben a jelenidőt egy kórházi kórteremben történő események adják, és egyrészt visszaemlékezéseken, másrészt transzcendens élményeken, látomások leírásán keresztül visz át a múltba, majd hoz vissza a jelenidőbe.
Abban biztos vagyok, hogy a halálhoz való viszonyulásunk az élethez való viszonyulásunkat mutatja, az amplitúdó mindkét irányban ugyanakkora. Aki fél a haláltól, az fél az élettől is. Alapjában véve minden félelmünk mögött a halálfélelem munkálkodik, éppen ezért szembe kell nézni a ténnyel: aki megszületett, az meg fog halni. Éppen csak az nem mindegy, hogy a két időpont között hogyan élünk. Képesek vagyunk-e valódi jelenléttel megélni a "mostjainkat-pillanatainkat", vagy gondolatban a múlton rágódunk, vagy éppen a jövő miatti aggodalmunk emészt?
A könyvben nincsenek válaszok. Az éppen elég, ha az olvasó odáig eljut, hogy leüljön és feltegye magának ezeket a kérdéseket.

Kiadó: szerzői kiadás
Oldalszám: 116
Méret: A5
Borító: papír
Honlap
Facebook

(A könyv ajánlója: Rideg Krisztina)

További regények
Főoldal